Merete Eik, administrerende direktør i Bate, med borettslaget Rosenli i bakgrunnen
Administrerende direktør i Bate, Merete Eik håper borettslag og sameier med fellemåler også blir inkludert i regjeringens skjermingsordning mot høye strømpriser.
Foto: Elisabeth Tønnessen

Oppdatert: Borettslag og sameier får likevel strømhjelp

Forrige uke la regjeringen fram en krisepakke som ikke inkluderte strømforbruk på fellesmålere. Nå forsikrer leder i stortingets energi- og miljøkomité at alle husholdninger skal få strømstøtte.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 13.12.2021

Regjeringen vil fra desember dekke halvparten av det som overstiger en spotpris på 70 øre per kilowattime. Da forslaget først ble lagt fram, var forbruk i borettslag og sameier med fellesmålere ekskludert. Nå presiserer leder i stortingets energi- og miljøkomité, Terje Lien Aasland (AP), at alle skal få støtte:

– Alle husholdninger skal få støtte. Det er en ekstrem situasjon - høye strømpriser. Mange sliter økonomisk. Vi skal hjelpe dem. Det er budskapet fra regjeringspartiene, uttaler han til NTB.

Derfor falt borettslag og sameier utenfor

– Felles strømforbruk blir fakturert direkte til borettslag og sameier, som så fordeler summen ut over felleskostnadene. Fordi borettslag og sameier har organisasjonsnummer, blir de regnet som næringskunder, og falt dermed utenfor regjeringens ordning da den først ble presentert, forklarer Merete Eik i Bate.

Det finnes i dag svært få borettslag/sameier hvor alt strømforbruket går på felles strømmåler. Derimot er det mange som har felles strømmåler for oppvarming av fellesareal, elbil-lading og varmtvann.

Ser fram til løsning

Bate er medlem av Norske Boligbyggelags Landsforening, NBBL, som de siste dagene har løftet saken fram i flere medier.

– Vi er glade for at regjeringen har skjønt den urimelige situasjonen som folk i borettslag og sameier med fellesmålere havnet i, og vil finne løsninger som gjør at de ikke blir forskjellsbehandlet. Vår dialog med NVE og regjeringen viser at det er mulig å finne en løsning, og at den kan komme på plass raskt. Viktige innvendinger bør med dette bli ivaretatt, og NBBL og boligbyggelagene bidrar gjerne til utformingen av disse praktiske løsningene, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.