Merete Eik, administrerende direktør i Bate
Foto: Stig Håvard Dirdal

Klar for en ny start

En helt ny bransje, med blanke ark, nye mennesker og nye muligheter. Det kunne ikke Bates nye direktør la gå forbi.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 5.9.2021

Dette intervjuet stod først på trykk i magasinet Ditt Bate. Les hele magasinet her

Hva er det som gjør et nabolag og en bolig til et godt sted å bo? Hva vil folk ha i hjemmene sine, hvordan organiserer de seg, og hva er det som skiller de virkelig gode bomiljøene fra et helt alminnelig sted å bo?

Nysgjerrigheten har lenge ledet vei for Merete Eik. Nå har den tatt henne til Bate, hvor hun virkelig skal få dykke inn i disse problemstillingene. Da hun fikk tilbud om å bli selskapets nye administrerende direktør, klarte hun ikke å takke nei. Selv om hun på ingen måte hadde planlagt å skifte jobb, ble muligheten som lå foran henne litt for spennende. At det i tillegg var en organisasjon med et samfunnsnyttig oppdrag, ble avgjørende.

– Jeg kan ikke drive med noe som ikke betyr noe. Her får jeg være med og skape nye hjem, noe av det viktigste folk trenger. Siden Bate er eid av medlemmene, blir overskuddet skutt inn i nye prosjekter. Det gir en helt annen kapasitet, og mulighet til å tilføre bomiljøene noe mer, sier hun med glød i stemmen.

En god havn

18. oktober tar hun over tøylene som Bates øverste leder. Før det skal hun avrunde åtte år i lederstolen for Stavangerregionen Havn, en arbeidsplass som får superlativene til å trille. Engasjert forteller hun om utrolig dyktige og dedikerte kollegaer, og krevende – men givende, spennende og meningsfulle oppgaver.

– Havnen var en godt bevart hemmelighet for mange. Jeg har fått være med og pakke den ut for byen og regionen. Vi har gjort virksomheten mer åpen og synlig, skapt vekst og jobbet strategisk for å øke konkurransekraften til den maritime næringen, forteller hun.

Høydepunktene har vært mange. Som åpne publikumsdager, Havnelangs, med opp mot 20 000 besøkende, og ikke minst oppkjøpet av Risavika Havn AS, som har gitt Stavangerregionen Havn økt forutsigbarhet og mulighet til å innfri nye ambisjoner. Boligutvikling har hun også fått erfaring med i jobben som havnedirektør. Som eier av flere attraktive eiendommer som skal omreguleres til blant annet boligformål, spiller havnen en sentral rolle i byutviklingen.

– Det er ingen tvil om at havnens neste direktør får en kjekk jobb. Arbeidet med byutviklingen i Stavanger, og videreutvikling av havnene i Randaberg og Sola, er bare noen eksempler. Sånn sett kunne jeg gjerne blitt i havnen i 10 år til, sier Eik.

En verden for seg selv

Men så var det denne nysgjerrigheten da. Muligheten til å starte på nytt med blanke ark, lære et nytt område å kjenne, og gripe fatt i nye, spennende oppgaver.

For åtte år siden befant hun seg i samme situasjon, med en jobb hun aldri hadde forstilt seg at noen kunne slutte i. Gjennom 17 år hadde hun vært del av det hun beskriver som en liten verden for seg selv, med en unik skaperevne, engasjement og temperatur. Vi snakker om Rogaland Teater, hvor hun først begynte som økonomi- og administrasjonssjef, og siden var direktør i 11 år.

– Akkurat som Bate, er teatret med på å skape noe som betyr noe for folk. Teateret speiler samfunnet og leverer et kulturtilbud av høy, profesjonell kvalitet. Å få være en del av det, kan nesten ikke forklares. Det er helt unikt, sier hun med gnister i øynene.

Etter 11 år i direktørstolen fant hun seg likevel stående ved et veiskille.

– Jeg spurte meg selv; Vil det være bra for meg og teatret hvis jeg blir værende for alltid? Det måtte jeg erkjenne at det neppe ville.

Av og til for mye

Det er skummelt å gi fra seg en drømmejobb. Men er du av den nysgjerrige typen, kan et miljøskifte være en gavepakke. Rundt neste sving venter nye utfordringer, bekjentskap og opplevelser.

– Jeg er jo livredd for å gå glipp av noe, erkjenner Merete Eik og ler mens hun rister oppgitt på hodet.

– Og så er jeg utpreget sosial. Jeg sier aldri nei til festligheter. Ja, det kan av og til bli for mye. Men jeg er en type som får energi av å være med andre mennesker, både i jobben og privat, og jeg elsker å holde et høyt aktivitetsnivå.

Som mor til tre sønner har hun hatt mye å henge fingrene i også på privaten. I dag er de voksne og har flyttet ut alle tre, men en ny energirik beboer sørger for at det fortsatt er liv i huset: Ei lita jente med flagrende ører, fire bein og nesten like høyt aktivitetsnivå som henne selv. Sammen har de oppdaget Sørmarka – som blir flittig brukt til både gå – og løpeturer.

– Et fantastisk turområde!

Bydelen med stor B

Er det ikke rart, hvordan du kan ha bodd i samme by nesten hele livet, men plutselig oppdage noe nytt? Nabolag vokser, smelter sammen og blir til noe helt nytt. Plutselig er det ikke lenger så langt fra Gausel til Sørmarka.

For det er Gausel som er bydelen med stor B for Merete Eik. Her har hun vokst opp, og her bor hun fortsatt – vegg i vegg med barndomshjemmet. Siden oppveksten har hun fått stadig flere naboer. Gårder og marker blitt til urbane boligområder.

– Veksten har vært enorm, men jeg synes det har vært flere flotte utviklingsprosjekter. En har klart å bevare mye av det som gav området karakter, mener hun.

Nå skal hun selv være med på å skape vekst og bygge ut nye steder. Det gleder hun seg til. Men først skal hun ta seg tid til å bli kjent med folkene som jobber i boligbyggelaget.

– Jeg ønsker å være en inkluderende og involverende leder, som tar alle ansatte med på råd i det strategiske arbeidet. Med 75 års historie i banken, tenker jeg vi har en god drivkraft for videre vekst, smiler hun.

Merete Eik
Merete Eik (54)
  • Er gift og har tre voksne sønner
  • Har en mastergrad i økonomi etter studier i USA, England, Danmark og Norge
  • Bor på Gausel, men tilbringer gjerne fritiden på hytta i Ryfylke
  • Er en skikkelig lesehest med stor appetitt på skjønnlitteratur
  • Tar over jobben som administrerende direktør i Bate 18. oktober