jente sitter i en sofa i bate bolig
Sunniva er strålende fornøyd i sin nye bolig på Haugtussa.
Foto: Kristian Ekeland

Sunniva (28) kuppet drømmebolig på forkjøpsrett - 200 000 kr under prisantydning!

Bate-medlemskapet kom virkelig til nytte for førstegangskjøperen Sunniva Børjesson (28), som kjøpte bolig uten å være med i budrunden. Lenge leve forkjøpsretten!

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 11.6.2021

– Deilig å slippe budrunden

På en av årets første vårdager sitter Sunniva på sin nye terrasse med en kaffekopp i hånda og solen skinnende i ansiktet. Den ferske boligeieren trives i sitt nye krypinn, og er entusiastisk når hun begynner å fortelle om hvordan kjøpsprosessen var for henne.

– Nå som jeg har fått innsikt i hvor stor fordelen med forkjøpsrett er, har jeg anbefalt flere av mine venner å melde seg inn i Bate, sier den 28 år gamle sykepleieren – eieren av et rekkehus til 3.550.000 kr i et koselig område på Haugtussa.

Forkjøpsretten ble nemlig gull verdt for Sunniva da hun skulle kjøpe sin første bolig. Hun trekker frem det å slippe å delta i budrunden som et stort pluss: Det kan føre til at salgsprisen holdes lavere, og du vet akkurat hvor mye du må betale hvis du velger å benytte deg av forkjøpsretten.

Les også: Alt du trenger å vite om forkjøpsretten

Lyspære
Skal du kjøpe din første bolig?

Bate-medlemmer får en av markedets beste renter på førstehjemslån - superenkelt! Se mer her.

Visste lite om forkjøpsretten på forhånd

Selv om Sunniva nå har entret boligmarkedet ved hjelp av forkjøpsretten, hadde hun lite kjennskap om hvordan fordelen fungerte før hun begynte å lete etter bolig.

– Det var mor som gjorde meg obs på at jeg burde ta i bruk forkjøpsretten når jeg skulle kjøpe bolig. Hun ga meg en fin innføring i hva det går ut på, og jeg fant fort ut at det egentlig ikke er så komplisert.

– I tillegg har jeg en venninne som for noen år siden vant den ordinære budrunden på en bolig, hvorpå boligen i etterkant ble «kuppet» av en person som hadde meldt forkjøpsrett. Derfor visste jeg litt om hva forkjøpsrett var, og ønsket ikke å havne i samme situasjon som henne, forteller hun.

stue med peis og malingspann
Stuen til Sunniva begynner virkelig å ta form - men ennå gjenstår det litt arbeid.

Aktiv i forkjøpsrettportalen

Da Sunniva hadde bestemt seg for å kjøpe bolig, holdt hun ikke tilbake. Hun begynte nemlig å melde forkjøpsrett på hver eneste bolig hun mente kunne være interessant.

– Jeg fant ut at det blir lagt ut nye boliger man kan melde forkjøpsrett på én gang i uken, og at disse som regel blir lagt ut på Bates nettsider før de blir lagt ut på Finn. Hver uke tok jeg turen innom forkjøpsrettportalen til Bate for å se om noen av boligene kunne være aktuelle for meg.

Lyspære
Hva er forkjøpsrettportalen?

I forkjøpsretteportalen til Bate kan du se hvilke boliger som til enhver tid ligger ute på forkjøpsrett, samt melde forkjøpsrett på boliger du er interessert i.

– Det er jo ingen negative aspekter med å melde forkjøpsrett på flere boliger. Du forplikter deg ikke til noe, med mindre du melder forkjøpsrett på en bolig som er satt til fastpris, sier Sunniva med entusiasme i stemmen.

Hun smiler; – Totalt meldte jeg sikkert forkjøpsrett på rundt 60 boliger. De må være kjempeleie av meg på forkjøpsrettavdelingen i Bate, ler hun, og legger til:

– Men de var veldig hyggelige og til god hjelp i prosessen fram mot boligkjøpet.

For godt til å si nei

Hun har kun bodd i boligen i noen uker, men begynner allerede å finne seg godt til rette. Det har nå gått et par måneder siden hun meldte forkjøpsrett på boligen hun skulle ende opp som eier av, via forkjøpsrettportalen på bate.no. Et bud på 200.000 under prisantydning hadde i den ordinære budrunden blitt akseptert av selger.

Med 14 års ansiennitet var Sunniva øverst på listen over de som hadde meldt forkjøpsrett, og hun ble derfor oppringt av Bate med spørsmål om hun ville tre inn i budet. Da måtte hun virkelig begynne å tenke.

– På dette tidspunktet bodde jeg i Oslo. Bate var derfor veldig greie, og ga meg betenkningstid slik at jeg fikk flydd hjem og sett boligen på visning. Det var uaktuelt å kjøpe noe usett, forteller hun.

– I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å kjøpe meg et rekkehus som singel førstegangskjøper – jeg hadde sett for meg en mindre leilighet til en lavere pris. Men etter grundige samtaler med familie og en venninne som jobber som eiendomsmegler, fant jeg ut at dette var noe jeg ikke kunne takke nei til.

bilde av fargekoder for maling
Å velge farge er aldri en enkel prosess!

200 000 kr under prisantydning, borettslag, god beliggenhet med tanke på jobb, og nærhet til det nye sykehuset og UiS, er noen av faktorene hun trekker frem.

– Jeg synes også at nabolaget virker kjempekoselig, og i tillegg er store deler av boligen nyoppusset. Med tre soverom er også muligheten for å leie ut et soverom til stede, sier den splitter nye boligeieren.

– Forkjøpsrett lite kjent blant unge

Sunniva opplever at venner og bekjente har lite kjennskap til forkjøpsrett og det å være medlem i et boligbyggelag.

– Inntrykket mitt er at mange unge ikke skjønner hvor stor fordel forkjøpsrett faktisk er når de skal inn på boligmarkedet. Dette visste heller ikke jeg mye om før jeg bestemte meg for å kjøpe min første bolig. Jeg er derfor veldig glad for at min mor hjalp meg med å forstå fordelen, og at jeg fikk Bate-medlemskap i gave da jeg var 14 år!

– Jeg vil absolutt anbefale alle å bli medlem i et boligbyggelag så tidlig som mulig. Da sparer du opp ansiennitet, som er avgjørende når rekkefølgen på de som har meldt forkjøpsrett blir bestemt. Årskontingenten på 300 kr er en dråpe i havet hvis du benytter deg av medlemsfordelene, avslutter hun.

Lyspære
Sunnivas tips til unge boligkjøpere
  • Meld deg inn i Bate eller et annet boligbyggelag som er representert der du vil bo.
  • Bruk litt tid inne på finn.no og gjør deg kjent med ulike boligspesifikasjoner, priser, kostnader og lignende. Det får du god nytte av videre i prosessen.
  • Besøk forkjøpsrettportalen på bate.no ukentlig for å se hvilke boliger som blir lagt ut på forkjøpsrett. Gjør deg kjent med portalen, og meld gjerne forkjøpsrett på en bolig bare for å lære deg prosessen.
  • Meld heller forkjøpsrett på én bolig for mye enn én for lite. Så lenge du ikke melder forkjøpsrett på en bolig som har fastprisavklaring, er du ikke forpliktet til å kjøpe boligen.
  • Følg med på finn.no etter at du har meldt forkjøpsrett. Finn-annonsen kommer vanligvis etter at boligen er lagt ut på forkjøpsrettportalen, men gir deg mer informasjon om boligen enn du får via forkjøpsrettportalen.

Snittalder på 40 år

Torunn Nicolaisen jobber med forkjøpsrett i Bate. Hun kjenner seg til dels igjen i Sunnivas erfaringer:

– De fleste av våre medlemmer har hørt om forkjøpsretten, men hvordan den fungerer i praksis er det mange som ikke vet. Vi får faktisk daglig henvendelser med spørsmål om hvordan forkjøpsrett fungerer, forteller Nicolaisen.

Hun fortsetter: – Ofte tenker en kanskje ikke på forkjøpsretten før en plutselig er på boligjakt selv, og har bruk for den. I flere tilfeller ser vi at medlemmer begynner å følge med på boliger som legges ut på forkjøpsrett først etter at de har gått glipp av en bolig som var utlyst. Vår anbefaling er å sette seg godt inn i reglene før du starter boligjakten, sier hun.

Nicolaisen opplever samtidig at aldersspennet på de som melder forkjøpsrett er stort, noe som tyder på at det er en viktig fordel for Bate-medlemmer uavhengig av livssituasjon. – Snittalderen på de som melder er rundt 40 år. Vi får forkjøpsrettmeldinger fra medlemmer i tidlig 20-årene helt opp til eldre godt over 80 år, sier hun avslutningsvis.


Er du enda ikke medlem i Bate? Gjør som 57 000 andre - meld deg inn i dag for kun 300 kr i året!