Brannbil oppstilt utenfor boligblokk

Livreddende tips for boligselskap

Tenk hvis det verste marerittet skjer. En eller flere leiligheter står i brann, og brannvesenet må redde folk ut gjennom vinduer og balkonger. Kommer de da til med sitt høyeredskap?

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 3.9.2021

På befaring med brannvesenet

Vi er på befaring sammen med brannvesenet hos Sameiet Tielvene i Stavanger Øst. Styreleder Magne Lea har ønsket velkommen inn til de to stilrene blokkene fra 2016, og får skryt allerede i yttergangen.

– Se her, ja. Branntavle og orienteringsplan er på plass. Veldig bra! Men kjenner beboerne til hvordan de skal bruke branntavla, lurer branninnspektør Tore Magnus Andersen på?

– Ja, branntavla har vi gjennomgang av både under årsmøtet og julesamlingen. Da tar vi alle med ut i gangen og viser hvordan den fungerer. Det er viktig for oss at de får tilbakestilt systemet hvis de har utløst en falsk alarm, forsikrer Lea.

– Ikke glem vedlikeholdet

Boligblokkene til Sameiet Tielvene er bygget i samsvar med byggeforskriften TEK10, som har økte krav til brannsikkerhet sammenliknet med tidligere byggeforskrifter. Byggene har blant annet fulldekkende brannalarmanlegg med direktealarm til brannvesenet, sprinkleranlegg og ledesystem. Men selv om det branntekniske utstyret er på plass, har styret likevel en jobb å gjøre, minner Andersen og hans kollega May Line Eriksen om.

– Når alt er nytt og fint, er det lett å glemme vedlikeholdet. Vi råder alle borettslag og sameier til å få plass gode serviceavtaler for samtlige branntekniske installasjoner. Styret må også sørge for at beboerne er orientert om brannrutiner og at alle er med og bidrar til god sikkerhet, sier Eriksen.

Brannvesenet på inspeksjon i teknisk rom
Branninspektørene Tore Magnus Andersen (f.v.) og May Line Eriksen har mange gode råd å komme med til styreleder Magne Lea.

Får stigebilen plass?

Vi beveger oss opp, opp, opp. Helt til åttende etasje. Her åpenbarer det seg en nydelig utsikt, men også en tydelig utfordring. Det er kun ett trapperom i bygget. Begynner det å brenne, og trappa blir fylt av røyk, må beboerne reddes ut gjennom vinduer eller fra balkonger.

– Her møter vi utfordringer mange steder. Trange gater, stengsler og lignende kan gjøre at vi ikke får stilt stigebilen opp nært nok, forklarer branninnspektørene, som på det sterkeste oppfordrer alle styremedlemmer til å vurdere situasjonen i sitt borettslag og sameie.

– Vi har stigebil og flere lifter som vi kan bruke til både redning og slokking. Liften vi har med oss i dag har en rekkevidde på cirka 34 meter rett opp. Bilen veier cirka 20 tonn, og er seks meter bred når stabiliseringsbena kommer ut. Den må kunne stå på steder som både har plass og tåler vekten, sier Andersen.

Brannbil oppstilt på parkeringsplass
Brannvesenet har flere ganger opplevd at sykkelskur, containere og lignende står i veien for der liften skulle vært oppstilt. I verste fall fører det til at en ikke får reddet ut alle beboere med høyderedskapet.

En utfordring rundt hjørnet

Med bilen parkert på gata like utenfor, kommer brannkonstabel David Riska til syne i toppen av liften utenfor balkongen. Her er det 24 meter ned til bakken. En lett match for Riska, som kan nå høyder på inntil 34 meter.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at vi når alle som befinner seg innenfor denne høyden. Jo lenger unna vi må parkere, jo mer blir høyden redusert, poengterer han.
Fra toppen av liften kaster han et erfarent blikk på området rundt blokkene. Da ser han noe som er lett å overse, med mindre du bevisst vurderer risikobildet:

– På motsatt side av bygget her løper det en mur mellom borettslagets område og parken like ved. Det gjør at vi ikke vil klare å stille opp bilen opp langs bygget. Vi kan heller ikke kjøre inn i parken, siden det mangler armering under gresset. Skulle vi reddet folk ut fra den siden av bygget, er jeg redd vi ikke ville klart å nå alle, sier han.

Redning fra balkong i åttende etasje
Ingen problemer her: Brannkonstabel David Riska kommer lett til balkongen på vestsiden i åttende etasje.

Toppkarakter i kjelleren

Det blir den eneste anmerkningen til Sameiet Tielvene i dag, for også i garasjeanlegget under byggene hersker det perfekt orden.

– I garasjeanlegg utgjør billading en risiko, men her har de installert godkjente ladere – veldig bra, roser Andersen, og legger til:

– Det er viktig at styrene passer på at folk ikke tar seg til rette og lader fra vanlige stikkontakter, eller enda verre – bruker skjøteledninger for å nå fram.

– Ikke noe problem her. Folk er veldig flinke, forsikrer styreleder Lea.

At det heller ikke blir oppbevart gass i kjelleren, og at rømningsveiene er ryddige, blir også applaudert av inspektørene. I Tielvene bruker beboerne bodene som de skal, og fellesarelene er så ryddige at selv Synnøve Skarbø ville blitt imponert.

Ryddig trappeoppgang
Mange faller for fristelsen til å bruke rommet under trappa til oppbevaring, men i Tielvene er det ingen gjenstander som utgjør brannfare.

– Eksemplarisk, roser Tore Magnus Andersen, og legger begeistret til: Og se – her har de til og med nødlys som viser fram til rømningsveien hvis strømmen går.

Befaringen kan avsluttes med senkede skuldre. Det er kjekt å være best i klassen, og med det følger også en annen bonus, kan styrelederen avsløre:

– Vi får stadig tilbud fra nye forsikringsaktører som ønsker å ha oss som kunde. God sikkerhet gir gode vilkår.

Lyspære
Aksjon rettet mot boligselskap

Brannsikkerhet i boligblokker står høyt på prioriteringslista til Rogaland brann og redning, og i høst vil de gjennomføre en aksjon for å øke sikkerhetsnivået i eldre boligselskap. Er du ansvarlig for et bygg som er bygd før 1985, med fire etasjer eller mer, er sjansen stor for at du blir kontaktet.

Faller du utenfor målgruppa for høstens aksjon, er du likevel velkommen til å kontakte brannvesenet. Rogaland brann og redning tilbyr blant annet gratis info og befaring i boligselskap, hvor de deler råd om brannsikkerhet i hjemmet.

Ring 51 50 22 00 eller send en e-post til postmottak@rogbr.no hvis du har spørsmål.

Eventuelle bekymringsmeldinger kan meldes inn på branntips.no.


Ønsker dere tilbud på forretningsførsel?

Ta gjerne kontakt! Vi gir tilbud uten forpliktelser.

Synnøve Rønnestad, Bate

Synnøve Rønnestad, salgsansvarlig Sør-Rogaland og Agder
synnove.ronnestad@bate.no / 97 65 21 85

Halfdan Krohn-Brekke, Bate

Halfdan Krohn-Brekke, salgsansvarlig Nord-Rogaland
halfdan.krohn.brekke@bate.no / 92 24 60 49