Bate gir budsjettråd

Ofte spurte spørsmål om budsjettarbeid

Er det grenser for hvor mye vi kan sette opp felleskostnadene? Må hele styret signere budsjettet? Og kan vi vi gjøre endringer etter budsjettet er vedtatt? Dette – og mye mer – får du svar på her.

Tekst: Bate
Publisert: 3.11.2021

Er du litt usikker på hvordan du skal jobbe med budsjettet? Du er langt i fra alene. I Bate har vi rådgivere som hjelper deg – men før du kommer så langt, finner du kanskje svar på noe av det du lurer på her?

1. Er det grenser for hvor mye styret kan sette opp felleskostnadene?

Nei, styret setter opp det som er nødvendig. Men vi anbefaler at styret legger opp til en jevn økning hvert år, i stedet for å vente og risikere store hopp.

2. Hvor mange i styret må signere budsjettet?

Budsjettet skal først vedtas i et styremøte, hvorpå alle styremedlemmer må godkjenne protokollen. Når budsjettet er vedtatt, skal det signeres av styrelederen og ett styremedlem.

Lyspære
Nyttige artikler for deg i styret

📧 Få siste nytt fra styreverden rett i innboksen én gang i måneden.

Abonner på nyhetsbrev

3. Må et budsjett gå med overskudd?

Nei, det må ikke det. Men vær oppmerksom på at budsjett med underskudd vil spise av de oppsparte midlene. Dere bør ha et bevisst forhold til hvordan dere vil dekke inn underskuddet.

Vi anbefaler i stedet at dere utvider de disponible midlene, og sparer opp en buffer til vedlikehold på selve driftskontoen.

4. Hvor mye anbefaler Bate at et borettslag/sameie har i disponible midler til enhver tid?

Det kommer litt an på boligselskapet, men 15’ – 20 000 kr per enhet er et fornuftig nivå. Da har dere nok til å ta høyde for ujevne kostnader gjennom året. Ønsker dere i tillegg å ha en buffer til framtidig vedlikehold, bør nivået ligge enda høyere.

For Bate-kunder:
5.
Hva legger Bate til grunn når de lager forslag til budsjett?


Vi lager budsjettforslaget basert på innspill fra styret, regnskapstall og prognoser. Prognosene baserer vi på generell prisstigning og innspill fra leverandører, kommuner og banker.

Det er viktig at vi får innsikt i planlagt vedlikehold og hvorvidt styret har inngått noen nye avtaler. Dette bør styret opplyse rådgiveren sin om senest ved utgangen av september.

For Bate-kunder:
6. Kan rådgiveren vår være med på budsjettmøte?


Ja, det er prøver vi alltid å få til. Det er bare å ta kontakt med din rådgiver og høre. Vær imidlertid oppmerksom på at dette er noe som går ut over oppdraget i forretningsføreravtalen, og derfor vil medføre ekstrakostnader.

For Bate-kunder:
7. Sjekker Bate budsjettet etter at det er godkjent av styret?

Ja, det gjør vi – men vi går ikke i detalj. Det er styret som er ansvarlig for budsjettet. Vi sjekker etter åpenbare feil, for eksempel hvis det har kommet inn en null for mye på en av budsjettpostene.

For Bate-kunder:
8. Har Bate oversikt over hva som må gjøres av vedlikeholdsoppdrag i de enkelte borettslagene/sameiene?


Mange borettslag/sameier har de siste årene gått til innkjøp av Bates oppgraderingsplan. Gjennom dette verktøyet setter vi opp en plan for vedlikeholdet sammen med styret.

I disse tilfellene har vi god oversikt. I borettslag/sameier som mangler dette, er vi avhengige av innspill fra styret.


Ønsker dere tilbud på forretningsførsel?

Kontakt oss gjerne! Vi gir tilbud uten forpliktelser.

Synnøve Rønnestad, Bate

Synnøve Rønnestad, salgsansvarlig Sør-Rogaland og Agder
synnove.ronnestad@bate.no / 97 65 21 85