Gjennomsnittsalderen for styreledere i Bates borettslag og sameier er 51 år. Men hva skjer når yngre beboere tar steget inn i styret? To styreledere i begynnelsen av 30-årene deler sine erfaringer – og hvorfor de anbefaler flere unge å ta et styreverv.
– Jeg har ikke angret et sekund på styrevervet.
Da Hammi Chamdid (32) ble valgt som styreleder i Sameiet Åsveien 8 på Hana i Sandnes som 26-åring, var det uten erfaring fra styrearbeid.
Likevel tok han utfordringen på strak arm. Han har siden lært mye, og trives i rollen.
– Jeg har blitt bedre på budsjettering, vedlikehold og forståelse av juridiske elementer i et sameie, som fordeling av vedlikeholdsansvar mellom beboer og styret, sier han.
Chamdid mener unge mennesker har mye å tilføre styrearbeidet.
– Yngre personer ser ofte ting på en annerledes måte og utfordrer det tradisjonelle. Dette kan bidra til positiv utvikling i et boligselskap, sier han.
På Gausel i Stavanger leder Jan Inge Grude (32) Borettslaget Eikeberget, som har 140 boenheter. Han opplever at eldre styremedlemmer setter pris på nye perspektiver.
– Min opplevelse er at eldre, både i styret og blant beboere, er positivt innstilt til unge styremedlemmer. En god miks av aldersgrupper gir en balansert styresammensetning, sier Grude.
Grude er også opptatt av at unge som vurderer styreverv ikke bør la seg skremme.
– Alt nytt kan virke litt overveldende, men man vokser i rollen. God støtte fra styrekolleger og Bate (forretningsfører, red.anm) gjør at du aldri står alene, sier han.
Et styreverv gir mer enn bare erfaring – det kan også bli en verdifull tilvekst på CV-en. Mange arbeidsgivere ser på styreverv som et tegn på ansvarsfølelse og engasjement, noe som kan gi unge en fordel i arbeidsmarkedet.
– Det å være styreleder har gjort meg bedre på strategisk planlegging og kommunikasjon, ferdigheter jeg bruker daglig i jobben som operasjonell leder, sier Chamdid.
Du lærer mye, får en sjanse til å bidra til fellesskapet og kjenner på mestringsfølelse.
Han legger til at rollen har gitt ham erfaring i å håndtere ulike typer mennesker, enten det er beboere, styrekolleger eller leverandører.
– Dette er en viktig egenskap – både i arbeidslivet og i livet generelt, sier han.
Grude kjenner seg igjen.
– Det blir mye kommunikasjon med beboere. Å finne balansen mellom hva som er best for fellesskapet og enkeltbeboere er noe jeg har lært mye om i mine to år i styret. God informasjonsdeling er viktig, sier 32-åringen.
De fleste styrer mottar et honorar for arbeidet. Størrelsen varierer med boligselskapets størrelse og arbeidsmengden, men Chamdid og Grude ser ikke honoraret som hovedmotivasjonen.
– Jeg synes det er riktig at styret belønnes for innsatsen. Vi bruker tid på å gjøre boligselskapet bedre for beboerne. Men for meg er det viktigere at jeg får påvirke mitt eget bomiljø, sier Grude.
For Chamdid er det erfaringene og læringen som veier tyngst.
– I mindre boligselskap er ofte honoraret ganske lite. Honoraret har ikke vært en motivasjon i seg selv, men mer en symbolsk greie, sier han.
Kontakt styret i borettslaget/sameiet ditt, så forteller de mer om hva vervet innebærer og hvordan du kan stille til valg. Styret velges på det årlige årsmøtet/generalforsamlingen for beboerne og styret i borettslaget/sameiet.
Mange kvier seg for et styreverv fordi de tror det krever mye tid, men både Chamdid og Grude mener dette varierer.
– I et lite sameie som Åsveien 8, med åtte boenheter, bruker jeg mindre tid enn jeg forventet, sier Chamdid.
Grude, som leder et større borettslag, er enig.
– Jeg trodde det skulle gå mer tid til vervet. God ansvarsfordeling i styret er avgjørende. Det bidrar til at tidsbruken ikke blir overveldende, sier han.
Til unge som vurderer et styreverv, har de et klart budskap: det er en unik mulighet til å lære og vokse.
– Du lærer mye, får en sjanse til å bidra til fellesskapet og kjenner på mestringsfølelse. Husk at du kan starte som vara- eller styremedlem for å få en myk overgang, avslutter Chamdid.
Grude oppsummerer med et råd til skeptikere:
– Du vil garantert vokse på et styreverv. Husk at du har alltid støtte, og det er en ypperlig mulighet til å påvirke boligselskapets prioriteringer, avslutter han.
Bate får ofte spørsmål om alle saker som meldes inn før årsm...
I 2024 gjorde vi en tilfredshetsundersøkelse blant styrelede...
Å få på plass engasjerte styremedlemmer er viktig for god dr...